bok

Information över släkten Åman.

                                                                 Matilda Åman.

Vem kunde ana att lilla "Tilda" skulle ha anor från Frankrike? När vi började forska i Åmanssläkten fick vi god hjälp av Thage Petrusson, erkänt skicklig släktforskare, som redan forskat mycket i Åmanssläkten. Han delade generöst med sig till oss och härigenom fick vi kontakt med de franska anorna. Härifrån forskade vi vidare, bl.a. i Riksarkivet i Haag och arkivet i Charleville-Mézières.

Matilda var född i Månstorp, på Spårön, Dalängen, Strö(R), tillhörande Lidköpings kommun. Hon föddes den 24 februari 1878 först av fem barn och fick tidigt hjälpa till med familjens försörjning. Redan som 9-åring gick hon vissa lördagar till torget i Lidköping för att sälja smör och ägg. Hon startade ca kl 5.00, rodde med ekan över till Hyllingssund och fortsatte sedan till Lidköping, en sträcka på ca 20 km. När Lisbeth frågade henne en gång."Var det inte jobbigt, mormor?", svarade hon:" Inte på hemvägen, då vägde pengarna jag fick för smöret och äggen så lätt och jag visste att mamma skulle bli glad!"

Matilde gifte sig 1901 med en grann karl, Oskar Wedebrand och fick 14 barn varav 13 flickor. Thage Petrusson hade forskat fram att Matildas farfarsfarfarsmormorsmor var Maria du Cloux, född 1643, dotter till Alexandre Du Cloux, språkmästare i Uppsala. Greve Magnus Gabriel de la Gardie, som var kansler för Uppsala universitet, träffade vid flera tillfällen Alexandre du Cloux. Ett flertal brev mellan greven och Alexandre finns förvarade i riksarkivet.

   

Sannolikt blev det, genom dessa kontakter, bröllop mellan Maria du Cloux och Läckös slottslov Bengt Jonsson Boursell. De bosatte sig på Bissgården i Mellby. Detta var ett stort gästgiveri och eftersom Bengt hade fullt upp att göra som slottslov på Läckö antar vi att det var Maria som skötte gästgiveriet, där hon, så vitt vi vet också tillverkade ost och vin. Från Mellby hembygdsföreningens gamla skrifter har vi läst att soldattåget med den döde Karl XII stannade till vid Bissgården för att släcka törsten. De var då på väg till Lidköping, där de, som bekant, övernattade.

Vill du veta mera om Matilda Åmans spännande anor i Frankrike, gå till släkten i Frankrike.

Utöver dessa intressanta anor till min mormor Matilda kan vi nämna att släkten du Cloux var inblandad i stadens New Yorks ursprung. Läs om detta i emigrationen till Amerika.

För den som är intresserad, gå till  Antavla för min mormor Matilda Åman.

Tillbaka till startsida för släkten Åman. brevlåda posta  

 
 
   


Copyright Pieter van den Berg ©