bok

Hälsning från Jill och Tomas i Skottland.:

Tomas och Jill

Här kommer en hälsning till alla Wedebrandare från Tomas och Jill Vedebrand som bor i Scotland vid den vackra floden Clydes mynning.
Platsen där de bor heter Wemyss Bay en urgammal boplats och färjeläge. Här går färjorna ut destinerade till och från öarna i väster. Färjorna är knutna till en gammal fin järnvägsstation från 1910. De kan se, från huset där de bor, hela inloppet till Glasgow, med öarna Cumbrae, Arran och Bute i väster samt i horisonten bergstopparna uppe i "Högländerna"/The Highlands norr om Dunoon.
I vattnet utanför passerar alla slags fartyg på väg upp i floden till Glasgow, Greenock och Faslane; passagerarfartyg, lastfartyg och krigsfartyg. Faslane uppe i norr är en viktig flottbas för Storbrittannien och NATO. Området är ett paradis också för nöjesseglare. Wemyss Bay ligger mellan två marinor, Largs och Kip Marina.

Tomas har varit till sjöss sedan han var 15 år gammal. 1959 lämnade han Skeppstaviken på Kållandsö med fartyget Zeus under befäl av Kapten Martin Leckström. Livet och kulturen på västkusten av Kållandsö (där många Wedebrandare bodde) var då fortfarande knutet till sjöfarten. 10 pojkar i Tomas klass gick till sjöss året efter de slutat skolan. Livet på Kålland kom kom dock helt att förändras då lastbilarna hade nått fram till Skeppstavikens strand. (Se Jill's bok "Two Sailors" nedan)
Under de senaste 25 åren har Tomas fört befäl på många typer av fartyg med varierande flagg och besättningar i oceanfart; svenska , brittiska, holländska NA, norska NIS, Panama och Liberia. Sedan år 2000 arbetar Tomas som Deep Sea Pilot för Holländska Dirkzwager's, certifierad av Brittiska Trinity House i Newcastle som förste svensk. Han är Member of the Nautical Institute.
Fartygen som Tomas nu lotsar är de största och tekniskt mest avancerade i världen och tillhör redare i Japan och USA mestadels. En DSP tar över ansvaret för navigation och kommunikation på bryggan mellan hamnarna så att fartygets befälhavare kan vila sig och förbereda sig för ökande stress och pappersarbete i hamnarna.
Resorna för Tomas är nu kortare än förr då han seglade befälhavare. Han tillbringar 7 - 14 dagar ombord ock lika lång tid hemma.
Förr, då Tomas seglade befälhavare, tog han kontrakt som kunde vara upp till ett år i taget. Livet ombord då, så sent som under 1990-talet var olikt det liv som besättningarna tvingas leva idag. Det fanns fortfarande lite tid för kultur och samliv ombord

Jill arbetade som Production Manager och Line Producer för Feature Films (långfilmer) i Hollywood USA under lång tid, 1974 - 1989. Jill har sedan några år tillbaka koncentrerat sig på att skriva reseskildringar och romaner.
Hon tillbringade lång tid ombord med Tomas i de fartyg han förde som befälhavare. Under denna tid, mellan Hollywood och Wemyss Bay, var de två bosatta i Dumfriesshire på gården Benbuie, en 2000 acre frånstyckad fårfarm. Livet där på gården och kulturen i bygden är omskrivet i Jill's reseskildring.
Erfarenheterna från sjöresorna med ombordliv och hamnvisiter i 35 olika hamnar är dokumenterade I reseskildringen: "TRAVELS WITH MY SEA CAPTAIN" (ISBN 1 4120 2091 3).
Boken kan köpas på nätet. Den som är intresserad kan gå in på GOOGLE t.ex med JILL VEDEBRAND TRAVEL WITH MY SEA CAPTAIN TRAFFORD PUBLISHING. Här kan den intresserade se bokens omslag med foton, läsa utdrag ur boken och ta del av recentioner. Boken är illustrerad med fotografier från fartygen.

Jill har också skrivit en roman TWO SAILORS (ISBN 1 4120 2092 1). Denna bok är tillägnad alla medlemmar av släkten Wedebrand. Jill speglar väl livet på Kållandsö och Brasilien i upptakten till ett spännande realistiskt sjöäventyr.
Bokens huvudpersoner är svenskar och brasilianare. Således är handlingen till stor del förlagd till Sverige och Brasilien under 1950-talet. Förutom svenskar och brasilianare får läsaren stifta bekantskap med många andra nationaliteter.
Gå in på nätet med JILL VEDEBRAND TWO SAILORS TRAFFORD PUBLISHING och du finner boken omskriven med utdrag från dess handling. Böckerna är publicerade på engelska.

Jill säger att det är inte bara en ensam svensk som hon älskar utan hela Sverige. Hon skriver nu på THE NAGASAKI PEARLS andra boken i en planerad Trilogi om de två sjömännen Leif Hansson från Kållandsö och Georgio Silva från Sao Paolo. Den senare boken beräknas vara klar för publicering nästa år.

Tack Jill och Tomas för berättelsen om ert liv. För att läsa lite mer om Jills böcker, gå till  presentationen av Jills båda böcker.

Finns det fler släktingar, inom eller utanför Sverige som vill berätta om sig själva, är ni välkomna med manus och gärna några bilder.


 

 
 

Tillbaka till arkivet eller till informationssidan.    Till  fotogallerian.

   


Copyright Pieter van den Berg ©