bok

Information över släkten Dalstra.

   

Familjen Jacobus och Neeltje Dalstra

Familjen Jacobus Dalstra och Neeltje van der Heide blev stor, inte mindre än 10 barn och alla ägnade sig åt musik. Min mamma, Fokje (andra till vänster i bakre raden), och hennes bröder och systrar var antingen med i en sångkör, eller spelade ett musikinstrument. Genom alla år var det ett starkt band mellan bröderna och systrarna och detta band överfördes till deras barn. Vartannat år hade barnbarnen till Jacobus och Neeltje Dalstra en réunion. Bilden på första sidan av släkten Dalstras del av hemsidan visar första réunionen 2001 och här nedanför en bild av réunionen i april 2005 i Menaldum.


Réunie 2005

Nästa träff hölls lördag 14 april 2007 i Rottevalle, Friesland. Els, Freerkje en Nel hadde hittat en vacker plaats vid sjön de Leyen, Paviljoen De Leyen. Tyvärr kunde vi, pga sjukdom, inte vara med vid detta trevliga möte, men min kusin Sjoukje skickade över 3 bilder som visade klart att réunionen var mycket lyckad vid utmärkt väder.

Här kommer bilderna:


Réunion 14 april 2007


Skönt i solen


vid sjön de Leyen

Meningen var att vi vid denna réunion skulle berätta vad vi hade forskat fram över släkten Dalstra och att vi även skulle berätta över vårt liv i Sverige vid réunionen 2007 i Rottevalle. Det gick tyvärr inte då, men nu har vi lagt så mycket som möjligt på vår hemsida, så att alla kusiner och andra intresserade kan läsa det, även de som inte var med vid réunionen. Gå därför till  vidare information över släkten Dalstra's.

Tack vare energiska kusiner blev det ännu en réunion fredagen 24 april 2009. Reportage med bilder häröver hittar du vid  réunion 2009.

Vid våra genealogiska undersökningar på internet och Riksarkivet i Leeuwarden, kom vi förbi 1811, då namnet Dalstra antogs som släktnamn. Då upptäckte vi att vi var släkt med släkten Nicolai. Många av denna släkt bor fortfarande i Drogeham. Släkten Dalstra är även släkt med släkten Pool, som ursprungligen hette Dopkewitz eller Dopschewijt och härstammar från Dabkowitze i Polen. Enligt polska turistbyrån i Stockholm finns det 3 byar i Polen med namnet Dabkowitze, så det återstår att få reda på vilken by som gäller. På Riksarkivet i Leeuwarden blev vi vänner med chefsgenealogen, herr K. Bekkema, som visade sig vara släkt med oss. Genom hans undersökningar fick vi veta att den äldste anfader för släkten Dalstra han hade funnit, var en bonde som hette Eelcke Tadema, född omkring 1425 i Surhuizum. Han var vår anfader via Nicolai-grenen. Eelcke Tadema var en av de 10 rikaste bönder i Friesland.

Om man söker tillräckligt länge, upptäcker man att alla på något sätt är släkt med många. T.ex. är släkten Dalstra släkt via ingifte med den världsberömde målaren Rembrandt van Rhijn på följande sätt:
Via 2 grenar är vi släkt med Nicolai från Drogeham och och Atzo Nicolaides, präst i Drogeham, var i sitt andra äktenskap gift med Tetje Goytzens. Hennes mormor hadde en bror, Geale Hayes. Geale var gift med Mary Feitzes och hennes morfar, Kempe Sjoerds Wiarda, var gift med Sas Rommerts Ulenburch, moster till Saskia Rommerts Ulenburch, första hustrun till Rembrandt van Rhijn !!

Antavlan till släkten Dalstra, som vi visar här på vår hemsida, har vi forskat fram själva .

Den som är intresserad att veta mera, gå till   Fokje Dalstra's antavla.

Med korta levnadsbeskrivningar över våra föräldrar, vill vi berätta något över deras liv som barn till Neeltje och Jacobus Dalstra. Levnadsbeskrivningarna innehåller såväl text som bilder och det finns även bilder i tillhörande album.

Vill du veta mera, gå till berättelserna på holländska

Tillbaka till 1:a sida över familjen Dalstra. brevlåda posta  

 
 
   


Copyright Pieter van den Berg ©