bok

 
 
Vi återger berättelser om Gustav Adolf Wedebrand:

Gustav Adolf Wedebrand

Skiftande öden för en pigg 80-åring.

Tisdagen den 3 mars 1964 fanns följande artikel införd i Norrtelje tidning.

Det är snåla marsvindar som blåser från Ålandshav. Vädret är gråtungt. En och annan fiskebåt hörs nere i hamnen, för övrigt är det stilla och lugnt i det annars så livliga Grisslehamn. Mitt i denna idyll och samhällsbild fylld av sjudande aktivitet har C J Wedebrand slagit sig ned. Villan är rejält tilltagen, praktiskt när turisterna kommer under sommarmånaderna, här finns många rum att hyra, kanske lite för stort under de långa vintermånaderna. En vital 80-åring, sprudlande av energi och arbetslust. Nere vid hamnen tar han alltfort emot när båtarna kommer med sina fångster från havet. Fingrarna är fortfarande flinka när det gäller att filéa torsk. I sin villa städar han och pysslar. Mat och disk bereder inga bekymmer. I de stora rummen prunkar mängder av blommor också under den mörkaste årstiden. Den kraftfulle gråhårsmannen har en fängslande sida dessutom. Han är berättare av stora mått. Gärna sitter man och lyssnar. Vi får med något ut minnets block också denna eftermiddag. Färgsättningen är stark men inte överdriven och ärligheten och inlevelsen engagerar vid pratstunden,

Svår uppväxttid.
En soldatstuga i Västergötland, Rackeby socken i Västergötland blev den plats där Wedebrand såg dagens ljus. Små fattiga förhållanden präglades uppväxtiden. Fadern dog ung och ensam stod modern med sex barn. Hon förmådde sig ej att "skriva bort" någon av barnen, utan fick underhåll. Wedebrand, som var nio år, ansågs dock kunna förtjäna sitt bröd. Fick ett knyte med sig och gav sig på sin första färd från hemmet. En del av de andra barnen fick också placeras ut. Den pigge 80-åringen minns med klar skärpa hur han vallade kor hos bonden han kom till. Omild behandling med väl tilltagna omgångar stryk och en halvårslön på 7.50. Han kom hem från sin första tjänst, en trött och ledsen nioåring. Mor tog en mjuk kudde och lade den under pojkens rygg. Då upplevde jag att jag hade ett hem! Berättar Wedebrand.
Så fick jag gå i skolan på vintern och ut i arbetslivet på sommaren. Lust att arbeta. Fick lite drägligare tillvaro på några följande platser. Men vallpojkens tid tog slut efter ett par år. Fick slita med lite tungt arbete, trilskas med oxarna sex dagar i veckan och valla kor på den sjunde. Det blev en del flyttningar från olika gårdar med blandade erfarenheter. Hård skogskörning i Värmland med en halvengelsk skygg häst. Tegelbruksarbetare vid Hålltorps herrgård. Kom så till systern i Gävle och fick arbete på Alfa cykelfabrik.

Frälsningssoldat och predikant.
Långfredagen, det år då Wedebrand fyllde 16 år, kom han till en personlig gudstro. Detta kom att på många sätt prägla hans fortsatta varande. Denna gudstro som föddes i pojkhjärtat har under åren växt sig allt starkare. Wedebrand vittnar gärna om vad denna tro har betytt och betyder för honom. Nu fick han en vaktmästarsyssla på ungkarlshemmet i Gävle, men snart kom sådant i vägen som ledde honom till Frälsningsarméns krigsskola. Det var en spännande tid som följde, även om den var påfrestande i långa stycken. Den gamle frälsningslöjtnanten berättar "krigarminnen" för NTL:s medarbetare. En fostrans och prövningens tid på olika armékårer. Busliv på armémötena, men folk kom och den resliga löjtnanten höll ordning på "busfröna". Och människor kom till tro. Avesta, Sundbyberg, Bollnäs, Limhamn, Skomberga, Ystad, Hälsingborg passerar revy. Det knepigaste under denna tid var ekonomin. Kårerna var skuldsatta och det gällde att skaffa pengar till verksamheten. Krafterna var på upphällningen i slutet av Hälsingborgperioden. Kom så till Alunda och fick egen kår, var slut och utan kläder… men det ordnade upp sig det också.

Till Roslagen igen.
Men det måste bli en förändring. Kom efter denna period till Roslagen, Väddö, som missionsförsamlingens förste predikant. Jag fick be om lite tyg tillkläder. Många minnen från denna tid. De yttre förhållandena var dock påfrestande. Långa vägar, kalla och dryga vintrar gjorde att halsen blev förstörd. Fick en allvarlig förkylning. Detta gjorde att Wedebrand var tvungen att sluta som predikant. Han flyttade till Grisslehamn där han sedan varit bosatt. Makan var lärarinna. Var sjuk ett par år års tid. Efter tillfrisknandet byggde han den villa i vilken han altfort bor kvar. Fick låna virke och pengar för att bygga. Reste och predikade om Guds gärningar runt om i bygden. En omätbar energi och viljestyrka kännetecknar denna kraftkarl, en vilja och energi som burit honom under alla år. Hans vakenhet har fört honom in i debatten. Följer lyhört med i det som händer runtomkring. Tar tid för nyhetsrapporterna och läser dagstidningen synnerligen väl. Ett kommunalt engagemang har under dessa många år intresserat honom. Hans kvicka och ibland skarpa repliker har irriterat, men den goda viljan har ingen tagit fel på. En rättvisans och sanningen man har alltid velat vara. Gärna kommer besökare till den trivsamma Wedebrand för en pratstund. Inte endast gamla minnen utan dagens aktuella händelser prenetreras. En ljus och glad kristen bekännelse om Guds godhet och trofasthet följer med som blivande intryck efter besöket i Grisslehamn.

Från Frälsningsarmén har följande uppgifter erhållits.
Gustav Adolf blev Kadett den 26 juni 1901 och provlöjtnant den 10 oktober. 1901 den 3 April 1903 blev han invigd till Löjtnant inom Frälsningsarmén av den namnkunnige Kommendören - Karl Larsson. Sin bana inom Frälsningsarmén slutade Gustav Adolf den 6 juni 1906 och var då Kapten. Därefter övergick han till Svenska Missionsförbundet verkade under åren 1906 - 1908 som pastor i Väddö missionsförsamling och i trakterna kring Roslagen.

Gustav Adolf Wedebrand var född den 21 september 1881 i Rackeby och son till Otto Wedebrand Palm. 1907 den 13 juli ingår Gustav Adolf äktenskap med småskollärarinnan Signe Elisabeth Andersson född i Alunda den 25 februari 1884. Tillsammans får de fyra döttrar.

Maria Maja Elisabeth föd den 6 maj 1908 död den 6 mars 1921.
Eva Margareta föd den 6 December 1909 död den 5 oktober 1918.
Rut Margit född i Grisslehamn den 30 december 1911. Gift den 30 oktober 1943 med Karl Valter Skoglund född 23 februari död den 27 april 1948. Rut och Valter får under det korta äktenskapet två söner Lars Svante föd den 10 augusti 1944. Samt Bo Thord Valter föd den 24 mars 1948 gift den 26 oktober 1989 med Monica Annie Birgitta Andersson föd den 21 april 1955.
Dotter nummer fyra är Karin Mildred född den 8 januari 1919. Gift den 14 juni 1947 med Erik Josef Gullberg född 7 januari 1016. Karin och Erik får tillsammans fyra barn. Per Anders född den 14 november 1948 samt Jens Ola född den 20 maj och gift den 13 mars 1980 med Lena Gunnel Strand föd den 22 oktober 1948. Signe Cecilia föds den 13 september 1953 gift den 24 juli 1982 med Hans Erik Münzing född den 3 februari 1950. ( Äktenskapet upplöste 1989.) Fjärde barnet är Pål Göran Wedebrand född den 26 maj 1956 gift 1.g 1982 den 10 december med Gisela Majken Johansson född 11 februari 1956. ( Äktenskapet upplöst 1990.) Gift 2.g den 15 april 1994 med Anita Salomonsson född den 12 mars 1968.



Har du någon berättelse som intresserar släkten? Skicka in den!

 
 
 
 

 
 

Tillbaka till arkivet eller till informationssidan    Till  fotogallerian  eller gästboken  

Länk till släktingars hemsidor.    


Copyright Pieter van den Berg ©