bok

Information om familjen van den Berg.

Mitt namn är Pieter van den Berg, född 1936 i Wormerveer, ca 20 km norr om Amsterdam.
Mina föräldrar var Egbert van den Berg och Fokje Dalstra, båda födda i länet Friesland.
De gifte sig 1931-02-11 i Wormerveer där både min syster Nel och jag är födda.
För information angående min mor och hennes släkt, gå till  familjen Dalstra.
Under kriget flyttade vi 1942 till Prinsengracht 737 i Amsterdam och 1947 till Jan Huddestraat 22 i Amstelveen, 10 km söder om Amsterdam.
Vi, det var min far Egbert van den Berg, min mor Fokje van den Berg - Dalstra, min äldre syster Nel och jag.
Jag spelade fotboll, bl.a. som medlem i fotbollsklubben N.F.C. men fr.o.m. 1954 t.o.m 1958 spelade jag vattenpolo och deltog i tävlingssimning vid simklubben "AZ & PC De Futen" i Amstelveen. Med glädje tänker jag tillbaka på min tid vid "De Futen", särskilt på lördagarna, då vi cyklade till Amsterdam fär att träna i Heiligenwegbadet.

Simtävling 1957 vid "de Bosbaan" (2km bröstsim)

På hemvägen stannade vi alltid vid en "korvkiosk" på Amsterdamscheweg i Amstelveen, för en pommesfrites och lite samvaro.
Efter Realskolan i Aalsmeer studerade jag till gymnasieingenjör på H.T.S.-Dongenstraat in Amsterdam. För att vi (troligen?) var en speciellt "jobbig" klass, fick hela klassen sitta kvar och göra om 1:a året! På H.T.S. fick jag många vänner, speciellt en klasskamrat, som jag fortfarande har kontakt med. Under mitt praktikår (1956-1957) vid SKF i Göteborg, mötte jag min blivande hustru Lisbeth (eller Bibbi som hon oftast blir kallad). Efter min examen i 1958, arbetade jag några månader vid Philips i Drachten och 2 december 1958 började min militärtjänst vid ingeniörstrupperna. Tack vare simningen hade jag en god kondition, som nu kom till pass. På S.R.O.T.D. fick jag en bra vän, med vem jag gärna håller kontakt. Jag muckade 2 september 1960, tog samma kväll tåget och nästa dag var jag i Sverige.

Under tiden hade vi gift oss 1959 och i augusti 1960 föddes vårt första barn, Angelica. 1962 fick vi Yvonne och 1968 vår son Tommy. Vårt familjeband är ganska stark och våra barn följde alltid med oss på semester. I många år hade vi en liten båt, men 1977 köpte vi en större motorbåt på vilken vi tillbringade många fantastiska semestrar tillsammans.

Pieter med sina duktiga "slusshjälpare" på landbacken efter 5 veckor till sjöss.

   

Våra tre barn är nu gifta och har egna barn. Angelica är adjunkt i svenska och engelska, Yvonne är psykolog och Tommy är civilingenjör. Angelica är gift med Roland Palmstedt och de har tre barn, Emmeli, Rebecca och Adam. Yvonne var gift med Iraj Abedini och de har två barn, Christopher och Kimberly. Tommy är gift med Jessica Holgersson och de har ocksa tre barn, William, Alexander och Isabelle. Tommy jobbade några år på Volvo i Floby samt Collins & Aickman, innan han helt ägnade sig åt sitt internetföretag Game Maniacs här i Sverige. Ett foto av vår familj taget 1980:

Först arbetade jag några år på L.M.V. i Lidköping som rationaliseringsingenjör och 1967 blev jag gymnasielärare i teoretiskt tekniska ämnen. För att bli behörig lärare, började jag 1971 mina studier vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och blev civilingenjör 1975. Direkt efter min examen fick jag tjänsten som studierektor vid gymnasiet i Lidköping. Jag var sedan rektor i 10 år för KomVux i Lidköping och från 1985 till 1993 lektor i maskintekniska ämnen. Jag undervisade bl.a. i CADCAM, dator- och robotteknik på såväl De la Gardieskolan i Lidköping samt på Tekniska Högskolan i Skövde.

Tyvärr fick jag sluta med undervisningen p.g.a. en grav hörselskada, en bullerskada, men att rulla tummarna var inget alternativ. Min fru och jag reser en hel del och vår gemensamma hobby, släktforskning, ger oss många tillfällen att besöka platser där våra förfäder en gång bodde. På dessa platser får vi ofta nya vänner.

Vårt fortsatta liv i Sverige berättar vi om i vårt liv som pensionär.

Min far Egbert van den Berg var född i Terwispel, i länet Friesland i Nederländerna och därför började vi vår forskning i det Friesiska Arkivet i Leeuwarden och så småningom hamnade vi i arkivet i staden Assen i länet Drente. Tack vare envist sökande och även med hjälp av arkivpersonalen, kom vi via Wanneperveen till Meppel, där vi slutligen hittade en anfader, Hendrick Pieters. Han var torvskeppare där och troligen bodde han på Zomerdijk i Hesselingen intill Meppel. Hans namnteckning återfinns på ett beslut från 1623 av Skeppargillet. Han är född omkring 1600 och hans far, Pieter van den Berg troligen omkring 1570. För att komma vidare ämnar vi besöka arkivet i Zwolle.

Så fick jag i januari 2007 kontakt med en holländsk släktforskare som kunde ge mig värdefulla uppgifter om mina förfäder. Det visade sig att en anmoder var av s.k. lantadel i Holland och genom henne är jag faktiskt släkt med Olof Skötkonung och även Harald Blåtand. Vi redovisar allt utan allt för många fakta i tillhörende antavlor. Speciellt antavlan för mina skandinaviska förfäder är intressant läsning!


För den som är intresserad, gå till  Antavlan av min far Egbert van den Berg.

Tiilbaka till Startsidan av familjen van den Berg. brevlåda posta  


 
 
   
Copyright Pieter van den Berg ©