bok

Informationssida

Uppdatering 26/8-2007

Grillfest med husförhör

En så'n dag! Vilken stämning och vilken uppslutning! Gästerna kom från när och fjärran och var i alla åldrar! Aldrig förr har vi varit så många i "Kaffekvarnen". Redan kl 14.00 kom de första gästerna och efter en kvart fick vi plocka fram fler bord och stolar för att alla skulle kunna avnjuta Ivas hembakta kaffebröd i trädgården. Även flaggan var i topp, tack vare våra grannar Kalle och Aina Svensson, medlemmar i hembygdsföreningen, dit "Kaffekvarnen" hör.

Under kaffet hälsade Bibbi alla hjärtligt välkomna och informerade än en gång om att detta var den sista träff som vi i släktforskargruppen ordnade. Intresset för att vi ändå ska kunna träffas i fortsättningen är stort och därför framförde Bibbi sin idé, som hon redan tidigare förankrat hos Jill och Tomas Vedebrand. Hennes förslag är att vi skulle kunna ha en årlig "Wedebrandsdag" på deras Pub-Club i Gillstad. De skulle då ordna med mat och dryck och var och en betalar för sig.
Vi vill framhålla, att detta är ett förslag eller alternativ, men intresset visade sig vara stort bland de närvarande.

Tomas föreslog att man redan nu tar en tur till Gillstad, för att med egna ögon se hur det är hos dem. (Åk förbi Gillstad kyrka, ta till höger och till höger igen och ni är på Pub-Club i Gillstad.) Ni kan också besöka Jills och Tomas hemsida.

Efter kaffet, inbjöd Tommy och Fredrick till en rolig, men svår tipspromenad. De hade även gjort en tävling för barn.

Så var det dags för Gunnar Djups kåseri. För att inte missa något av detta, drog vi oss inomhus. Det blev "knôkafullt", trots att vi i förväg hade ställt undan alla bord och ordnat stolarna i rader. Vi var ca 50 personer!
Gunnars oefterhärmliga sätt att först jämföra västgötska med rikssvenska och sedan hans historieberättande om intressanta personer och episoder tagna ur verkliga livet, drog ner många skrattsalvor. Han avslutade efter ca en halvtimma med att läsa texten till en sång han själv skrivit. Den handlade om skillnaden mellan livet från förr och moderniteter som vi nu tagit till oss, detta på gott och ont. Det var en hel del att tänka på. Gunnar är sannerligen en första klassens underhållare!

Så övergick vi till husförhörsdelen. Pieter redogjorde först för en del släktförhållanden och därefter om husförhör i allmänhet. Han berättade om varför dessa förhör kom till i Sverige och berättade om sin forskning angående husförhör på Spåröhuvud i synnerhet. Hans fakta ligger till grund för den berättelse som Bibbi skrivit om detta.
Vi har valt husförhöret år 1876, då alla barnen ännu bodde hemma. Det ligger alltså mycket fakta bakom.
För att läsa om detta, gå till  Fakta om husförhör.

Bibbi läste nu upp denna berättelse och det syntes att publiken levde sig in i händelserna. Många kom efteråt fram och talade om att de mycket väl kunde tänka sig att ett husförhör hos fam Wedebrand gått till just så.
För att läsa berättelsen, gå till  "Husförhöret på Spåröhuvud år 1876".

Eftersom vädret fortfarande var så fint, ville vi alla gå ut i trädgården igen för att grilla och äta. Det var en skön sommarkväll.
Medan vi åt, rådde en febril verksamhet för att sälja de sista lottringarna. Alla hjälptes åt och de kvarvarande 500 lotterna tog slut!
Bland priserna fanns böcker, skänkta av Gabrielle Engh och Bibbi och Pieter, halsband, tillverkade och skänkta av Marita Jonsson och en släktredogörelse gjord av Tommy. Denna eftertraktade sammanställning över släkten vanns av Gabrielle, hon som just skänkt böcker! Många hade händerna fulla av lotter och det blev många nöjda vinnare.

Tipspromenaden vanns av Angelica Palmstedt, Wanda Johansson, Tomas Vedebrand och Gabrielle Engh.

Nu, en dag senare, när vi skriver detta, vräker regnet ner utanför fönstret. En så'n tur vi hade i går!

Ett varmt tack till alla närvarande som verkligen gjorde denna dag till ett minne!

Släktforskargruppen; Iva, Tommy, Marita, Fredrick, Rolf, Bibbi och Pieter.

Vi visar också bilder från grillfesten.
Gå till  "fotogallerian".

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Vi tackar för oss. Kanske ses vi på Pub_Club i Gillstad!

brevlåda posta  

Information om släkten kan Du få av Tommy Jonsson eller Pieter van den Berg

Till  arkivet, till  fotogallerian  eller tillbaka till startsidan  för släkten Wedebrand.

Länk till släktingars hemsidor.

   
Copyright Pieter van den Berg ©